goldenpalace.be
Terug

Reis slim, reis samen!

In de snel evoluerende wereld van vandaag veranderen transportmiddelen aan een stevig tempo om tegemoet te komen aan de behoeften van de gebruikers en tegelijkertijd onze planeet zo goed mogelijk te beschermen. Mooie voorbeelden zijn carpoolen en autodelen: beide praktische, betaalbare en vooral milieuvriendelijke oplossingen die in BelgiŽ stevig in opmars zijn. Ze vormen dan ook een praktisch en aangenaam alternatief voor de traditionele manier van reizen. Benieuwd naar de uitleg?

Een modern initiatief voor intelligent reizen

Carpoolen Ė een autorit met andere mensen delen Ė wint al jaren serieus aan populariteit in ons land. Het concept is een direct resultaat van onze technologische vooruitgang, met de ontwikkeling van online toepassingen en platformen die het veel gemakkelijker maken voor passagiers en bestuurders om met elkaar in contact te komen. Er zijn twee mogelijkheden voor dit type vervoer: kortere trajecten zoals woon-werkverkeer en langere trajecten (met grotere af te leggen afstanden).

De voordelen van carpoolen

Naast het feit dat het gewoon prettiger is om niet alleen in de wagen te zitten, bieden deze systemen een groot aantal voordelen voor zowel reizigers als het milieu.

1. Goedkoper: gezien de huidige prijzen is het delen van brandstofkosten vanzelfsprekend een groot voordeel. Het is dan ook een fantastische manier om aanzienlijk minder te moeten betalen.

2. Milieuvriendelijker: autodelen draagt fors bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Minder voertuigen op de weg betekent een kleinere ecologische voetafdruk.

3. Sociaal voordeel: autodelen stimuleert interactie en geeft de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Onderweg gezelschap hebben, is ook gewoon aangenamer.

4. Minder files: omdat er minder voertuigen op de weg zijn, wordt de filedruk kleiner en dan vooral in stedelijke gebieden.

Carpoolen in BelgiŽ

Het aantal carpoolers stijgt dankzij de verschillende platformen die bestuurders en passagiers samenbrengen. Mobiele apps bieden een meest complete oplossing: je kan je reis plannen, zitplaatsen reserveren en in alle veiligheid betalen.
De overheid is niet verwonderlijk een groot voorstander van dit soort toepassingen, omdat het de druk op de transportinfrastructuur vermindert en bijdraagt aan de milieudoelstellingen.

En hoe zit het met autodelen?

Autodelen is eveneens booming in ons kleine landje. Vooral in de grote steden, waar we beseffen dat we onze wagen niet zo vaak nodig hebben, explodeert deze markt. Noem het gerust een echt volwaardige oplossing, gemakkelijk en praktisch, omdat het je zelfs de kosten van onderhoud en parkeren bespaart. Het enige wat je hoeft te doen, is een beschikbare auto ophalen bij een van de verschillende stations en hem terugbrengen naar een andere locatie. Voordelig, maar ook milieuvriendelijker, simpelweg omdat je minder autoritten onderneemt.
De beschikbare opties

Voor carpoolen:

Voor deelauto's:

Conclusie: carpooling gooit de traditionele denkwijzen over over autovervoer overhoop en biedt een volwaardig alternatief dat zowel slim, zuinig als milieuvriendelijk is. Door autoritten met anderen te delen, collega's bijvoorbeeld, bevordert het de sociale toenadering terwijl er tegemoet wordt gekomen aan de behoeften van een steeds modernere mobiliteit.

De populariteit ervan blijft maar stijgen bij het grote publiek en de rol bij het bouwen aan een duurzamere toekomst voor reizen wordt belangrijker. Dus: wees de volgende keer dat je een reis plant slim en kruip niet alleen in de wagen!