goldenpalace.be
Terug

Ontdek Brussel op een andere manier: 0% uitstoot, 100% plezier

De Week van de Mobiliteit vindt elk jaar in Brussel en in de rest van Europa plaats. Duurzame mobiliteit wordt sowieso altijd gepromoot, maar dit is de gelegenheid bij uitstek om nieuwe acties te organiseren of bestaande initiatieven in de kijker te zetten - met als eerste grote evenement de autoloze zondag op 17 september. De week zelf loopt van 16 tot 22 september en legt de nadruk op alternatieven voor de wagen: trein, tram, bus, fiets... Bereid je dus maar voor om Brussel op een andere manier te ontdekken!

Op zondag 17 september wordt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest één dag lang, van 9u30 tot 19u, omgetoverd in de grootste autovrije zone van Europa. Het is een uitgelezen kans voor iedereen om het plezier van wandelen, steppen, fietsen of het nemen van het openbaar vervoer te herontdekken. Een rustigere stad met een andere levenskwaliteit, waar zachte mobiliteit aan de orde van de dag is.

Een thema vol betekenis

Het thema van dit jaar is opnieuw perfect gekozen en past bij de richting die we opgaan: "Save Energy".

Elke Week van de Mobiliteit heeft een heel specifiek doel: de Europese burgers, bedrijven en lokale overheden aanmoedigen om initiatieven te nemen om luchtvervuiling tegen te gaan. En dat begint bij mobiliteit, door alternatieve vervoersmiddelen te vinden om onze CO2-uitstoot te verminderen en dus zachte mobiliteit te bevorderen. Auto's vervuilen niet alleen maar, ze zorgen ook voor enorme verkeersopstoppingen. Om nog maar te zwijgen van de geluidsoverlast die ze veroorzaken...

Brussel als speeltuin

De autoloze zondag vindt niet alleen plaats in Brussel stad, maar in de hele Brusselse regio, hoewel het nu een echt Europees evenement is geworden. In de hele regio zal er geen autoverkeer zijn, zodat je kan genieten van de rust en de verschillende geplande activiteiten. Het wordt vast en zeker een dag vol plezier!

Iedereen draagt trouwens zijn steentje bij, want naast de activiteiten van de overheid en gemeenten komen bedrijven, verenigingen en organisaties elk jaar met steeds meer nieuwigheden. Er worden evenementen, conferenties en andere groene initiatieven georganiseerd. Hier is een overzicht van wat je op zondag 17 september in Brussel zoal kan doen.

1. Traditionele festiviteiten in het Îlot Sacré

De 61e editie van dit grote evenement wordt opgeluisterd door fanfares en parades in de kleuren van de Brusselse folklore, maar ook door live concerten, straatanimatie en allerlei spektakels. Het Îlot Sacré, de beroemde historische wijk van Brussel en UNESCO-werelderfgoed, laat zich van zijn beste kant zien!

2. Folklorissimo of Brusselse folklorefeesten

Rond de Grote Markt en Manneken Pis worden verschillende evenementen georganiseerd om je onder te dompelen in het hart van het Brusselse erfgoed. Er staat heel wat amusement en muziek op het programma!

3. Bucolic Brussels

Voorheen bekend als "Bruxelles Champêtre", zal het Paleizenplein voor een dag feestelijk en natuurlijk uitgedost zijn. Van 10u tot 19u tekenen 50 lokale en duurzame exposanten present, samen met entertainment, muziek, slow food, lokale brouwerijen en shows. Dit evenement is gebaseerd op mens en milieu, waar degenen die betrokken zijn bij de stad van morgen samenkomen om bezoekers bewust te maken. Een kans om na te denken over de manier waarop we consumeren...

4. Erfgoeddagen

Het thema van deze 35e editie van Erfgoeddagen is "Art Nouveau, art for all? ". Het is een must voor wie het rijke erfgoed van de stad Brussel op het gebied van gebouwen, instellingen en vastgoed wil ontdekken.

5. Beursschouwburg

De Beursschouwburg viert ook feest! Dit kunstencentrum in hartje Brussel is een echt platform voor jonge kunstenaars, met een spannend programma met brunches, concerten en workshops voor jong en oud. Er zullen ook Bike Station Services zijn voor fietsen en scooters, wedstrijden met tal van prijzen, evenementen, rommelmarkten, concerten en mobiliteitsdorpen in het centrum van Brussel, maar ook in vele andere gemeenten zoals Jette, Elsene, Oudergem en Vorst.

De rest van België is eveneens betrokken, met initiatieven in Wallonië en Vlaanderen. Elk gewest stelt zijn eigen activiteiten voor om deel te nemen aan dit Europese evenement. Deze nieuwe editie van de Week van de Mobiliteit 2023 zal België in een volledig nieuw licht plaatsen!

Meer weten?

www.mobilite.wallonie.be (Wallonië)
weekvandemobiliteit.brussels (Brussel)
www.weekvandemobiliteit.be (Vlaanderen)