goldenpalace.be
Terug

Naar het oneindige en verder: België schakelt versnelling hoger op vlak van mobiliteit

België mag misschien een klein landje zijn, we boeken aanzienlijke vooruitgang op het gebied van mobiliteit. Lang bekritiseerd omwille van onze eindeloze files, verouderde transportinfrastructuur en gebrek aan efficiëntie op dat gebied, gaan we er fors op vooruit met innovatieve initiatieven en ambitieuze projecten. Het hart van Europa maakt zich met andere woorden op voor een duurzamere toekomst met de nadruk op anders reizen.

De elektrische revolutie

De opkomst van elektrische auto's valt niet meer te stoppen. Deze nieuwe wind is zowel goed voor het milieu als voor de economie en wordt gestimuleerd door de overheid in de vorm van fiscale voordelen. Bovendien wordt volop gewerkt aan de uitbreiding van het netwerk van oplaadpunten om de overgang te vergemakkelijken.

Openbaar vervoer, een gevoelige kwestie

België streeft er elk jaar naar om haar openbaarvervoernetwerk te verbeteren. Trams, metro's en bussen worden gemoderniseerd, met grote investeringen om lijnen te verlengen, nieuwe diensten te introduceren en wachttijden en mogelijke vertragingen te verminderen. De bedoeling is om het openbaar vervoer aantrekkelijker en gebruiksvriendelijker te maken voor alle burgers en tegelijk de verzadiging op de wegen en de uitstoot van broeikasgassen te reduceren.

Naar gedeelde mobiliteit

De verrassende ontwikkeling van gedeelde mobiliteitsplatformen heeft ook een impact gehad op de reisgewoonten van de Belgen. Er bestaan apps voor deelauto's, maar ook voor deelfietsen en deelsteps. Allemaal winnen ze aan populariteit bij het grote publiek. Zo'n formules zijn nu eenmaal flexibel en goedkoop, en ze bieden praktische alternatieven voor het bezit van een privévoertuig. Daarnaast dragen ze bij tot groenere steden.

Slimmere infrastructuur

Er wordt veel geïnvesteerd in betere verkeersbeheersystemen. Denk aan bepaalde applicaties en 'slimme' verkeerslichten. Het doel van de verschillende initiatieven is om de verkeersdoorstroming te verbeteren en reistijden te verkorten.

Brussel onder de loep

Wat concrete maatregelen betreft, nemen we het voorbeeld van de stad Brussel, die mensen probeert te motiveren om zachte mobiliteit te gebruiken. De acties omvatten het verbeteren van het openbaar vervoer, het ontwikkelen van fietsinfrastructuur, het aanbieden van deelfietsen (Villo!) en het organiseren van bewustmakingsevenementen zoals de Week van de Mobiliteit.

De regionale autoriteit Brussel Mobiliteit is verantwoordelijk voor deze sector. Er werden al verschillende plannen opgesteld en Leefmilieu Brussel voert de verschillende acties uit in samenwerking met de gewestelijke overheden. Het doel: de vervuiling door wegtransport naar beneden krijgen en milieuvriendelijkere alternatieven aanmoedigen. Enkele voorbeelden:

Wat de toekomst betreft, kunnen we enkel zeggen dat er elke dag aan gewerkt moet worden, en telkens een beetje meer. Vooruitgang wordt momenteel zeker geboekt en dat zal de komende jaren zo blijven. De investeringen in mobiliteit en in de zoektocht naar een duurzamere toekomst zijn legio en de doelen zeer ambitieus. De regering maakt er een punt van om oplossingen te vinden die de uitstoot van broeikasgassen laag houden, de luchtkwaliteit hoog en de infrastructuur geavanceerder maken dan ooit tevoren. Kortom, stuk voor stuk bewijzen van het engagement om onze planeet te sparen.

Onze landgenoten staat er trouwens ook steeds meer voor open om hun gewoonten aan te passen. De overstap naar EV's is één ding, maar ook het gebruik van openbaar vervoer en van gedeelde-mobiliteitsplatformen doen hun duit in het zakje. Het is overduidelijk: er is een nieuw mobiliteitstijdperk aangebroken in onze regio's. Uitdagingen zullen blijven komen, innovaties evenzeer.