Superhelden van de stad: de boom van elektrische fietsen en steps in België
In de Belgische straten is een stille revolutie aan de gang, namelijk die van elektrische fietsen en steps. Dat zijn eenvoudige maar futuristische vervoermiddelen op twee wielen die de steden en gemeenten van ons kleine landje veroveren. Ze vormen een praktisch, dynamisch en vooral milieuvriendelijk alternatief voor het traditionele personenvervoer en betekenen goed nieuws voor automobilisten die op zoek zijn naar snelle en efficiënte oplossingen.
De fiets, een nieuwe tijdperk voor stedelijk vervoer
Lange tijd werd fietsen voornamelijk gezien als vrijetijdbesteding en lichaamsbeweging, terwijl we het vandaag de dag als een geducht wapen in de strijd tegen verkeers- en milieuproblemen beschouwen. Net als veel andere landen wordt België geconfronteerd met grote uitdagingen op het gebied van luchtvervuiling en de onophoudelijke files zorgen ervoor dat steeds meer mensen de fiets nemen. Belgische steden zijn dan ook begonnen met het aanpassen van hun infrastructuur om deze overgang aan te moedigen. Het aantal nieuwe fietspaden, deelfietsen en voetgangerszones nemen toe, met als doel een gastvrije en veilige omgeving voor fietsers te creëren.
Fietsen, een cultuur van eigen bodem
Ons mooie land heeft een rijke geschiedenis op het gebied van fietsen. Hoewel we lang de voorkeur hebben gegeven aan Koning Auto, draaien de rollen hoe langer hoe meer om. Overheidsinitiatieven en bewustmakingscampagnes hebben al een heleboel automobilisten over de streep getrokken om deel te maken van de nieuwe fietscultuur, waarin burgers meer dan ooit het potentieel zien om hun dagelijkse levenskwaliteit te verbeteren. Er zijn echter nog veel uitdagingen die overwonnen moeten worden. We hebben het vooral over de waarborging van de veiligheid, wat betekent dat de Belgische fietsinfrastructuur voortdurend om verbeteringen vraagt.
De opkomst van elektrische fietsen
Elektrische fietsen zijn vandaag erg populair bij Belgische stadsbewoners en vormen een perfecte oplossing voor duurzame mobiliteit. Dankzij hun elektrische ondersteuning kan je er lange afstanden mee afleggen met een minimum aan inspanning. Voor wie niet nat in het zweet op de bestemming wil arriveren, is dit vanzelfsprekend erg interessant. Bovendien worden we de laatste jaren serieus aangemoedigd door het feit dat ons land steeds meer infrastructuren voorziet die hun duit in het zakje doen om onze afhankelijkheid van gemotoriseerde voertuigen te doen afnemen. Of je nu naar je werk pendelt, boodschappen doet of een zondags ritje maakt, je wordt sowieso fan.
Elektrische steps, instant mobiliteit
Snel, handig... Er is altijd wel een beschikbare step in je buurt. Na veel Belgische steden en gemeenten te hebben overrompeld, valt nu ook het grote publiek massaal voor deze stroom lustende tweewielers. Het aantal gebruikers groeit met de dag en volgens Brussel Mobiliteit zijn er in onze hoofdstad momenteel maar liefst 21.000 deelsteps beschikbaar. Er is dus sprake van een ongekende flexibiliteit die gebruikers toelaat om in een oogwenk korte afstanden af te leggen, zonder zich moe te maken. Reken daarbij op minder verkeer en geen parkeerzorgen... Een regelrechte traktatie, of niet soms?
Aan de andere kant is de populariteit van deze kleine vervoermiddelen al lange tijd onderwerp van discussie, omdat de richtlijnen van de autoriteiten zeer langzaam werden uitgewerkt. Deze zijn bedoeld om een harmonieus 'samenleven' van alle weggebruikers te garanderen. Bepaalde steden, zoals Parijs, hebben evenwel drastische beslissingen genomen en deelsteps zijn in de Franse hoofdstad sinds 1 september 2023 simpelweg verboden. België zal trouwens in die voetsporen volgen door het aantal beschikbare steps drastisch te verminderen vanaf 2024.
Verkeersveiligheid blijft een groot probleem, vooral wanneer steps en fietsen de weg delen met gemotoriseerde voertuigen. Hetzelfde geldt voor parkeerbeheer, waarover ook veel vragen rijzen. Lokale overheden werken gelukkig hard aan effectieve oplossingen die voor vreedzaamheid moeten zorgen.
Veelbelovende concepten voor een duurzame toekomst
Het gebruik van elektrische fietsen en steps neemt voortdurend toe, wat het collectieve bewustzijn weerspiegelt van de dringende noodzaak om het milieu te beschermen. Het is dan ook noodzakelijk om onze gewoonten en vervoersmiddelen te heroverwegen – een veel burgers zijn daar al mee bezig. Een grote overwinning! Door voor deze oplossingen te kiezen, helpen Belgen de uitstoot van broeikasgassen en de files in onze steden te verminderen, maar bovenal bouwen ze mee aan een duurzamere toekomst voor ons allemaal.
In de praktijk?
Gedeelde fietsen en elektrische fietsen
- Villo! is de bekendste. Je kan een exemplaar ophalen bij een van de 360 beschikbare standplaatsen en er zijn meer dan 5.000 fietsen beschikbaar. Met abonnement of dagkaart.
- Blue Bike: verkrijgbaar op verschillende locaties in heel Frankrijk. Met jaar- of dagabonnement.
- Dott: zelfbediening met activeringskosten en betaling per minuut. Elektrische fietsen en steps beschikbaar.
- Bolt: zelfbediening. Elektrische fietsen en scooters met betaling per minuut.
Elektrische steps
- Lime: zelfbediening met activeringskosten en kosten per minuut of forfaitair pakket.
- Dott: zelfbediening met activeringskosten en betalen per minuut.
- Poppy: zelfbediening met € 1 activeringskosten en betaling per minuut of per maand.
- Pony: 1.000 steps beschikbaar op zelfbedieningsbasis in Brussel, met een activeringsvergoeding en kosten per minuut of forfaitair pakket.
Als moderne superhelden helpen tweewielers het stadslandschap elke dag te veranderen en laten ze zien dat België een goed voorbeeld kan zijn voor andere landen. Een echte revolutie wat reizen betreft!